Ethics code: IR.IAU.KHUISF.REC.1399.233
مرکز تحقیقات سلامت جامعه، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران. ، i.sajjadian@khuisf.ac.ir
چکیده: (680 مشاهده)
مقدمه: خودارزشمندی یکی از مؤلفههایی است که در سلامت روانی و جسمانی تأثیر دارد. هدف این مطالعه شناسایی متغیرهایی هست که با خودارزشمندی همبستگی دارند و بررسی نقش میانجی پذیرش، قدردانی از بدن و سرمایه روانشناختی در مدلی که به دست میآید.
روش بررسی: این پژوهش از نوع همبستگی مبتنی بر معادلات ساختاری است، نمونه آماری شامل 400 نفر از زنان افسرده 18 تا 50 سال شهر یزد در زمستان 98 و بهار 1399 بودند که با روش نمونهگیری دردسترس انتخاب شدند. جهت جمعآوری دادهها از پرسشنامههای خودارزشمندی، سرمایه روانشناختی خودآگاهی، شفقت خود، پذیرش، تنظیم شناختی و قدردانی از بدن. برای تحلیل دادهها از مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرمافزار اموس (Amos) استفاده شد.
یافتهها: اثرات مستقیم همه مسیر ها به جز تنظیم شناختی مثبت بر خودارزشمندی، تنظیم شناختی منفی بر خودارزشمندی، خودآگاهی بر خودارزشمندی و هم چنین بر پذیرش خود، معنی دار به دست آمده است (05/0>p). اثرات غیر مستقیم تنظیم شناختی مثبت و منفی، خودآگاهی و سرمایههای رواننشاختی با میانجیگری شفقت خود معنی دار است (05/0>p). هم چنین اثرات غیر مستقیم تنظیم شناختی مثبت و منفی، خودآگاهی و سرمایههای رواننشاختی با میانجیگری پذیرش خود معنی دار است (05/0>p).
نتیجه گیری: با توجه به نتایج این پژوهش با افزایش خودارزشمندی توسط همبستههای این متغیر (شفقت خود، خودآگاهی و تنظیم شناختی، پذیرش، سرمایه روانشناختی، و قدردانی از بدن) میتوان به بهبود سلامت روان زنان افسرده کمک کند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1401/1/25 | پذیرش: 1401/6/10 | انتشار: 1401/6/10