سابقه و هدف: سرطان پوست، شامل سرطان پوست غیر ملانوم ( NMSC ) و ملانوم، فراوانترین سرطان در بین سرطانها می باشد. در ایران نیز شایعترین سرطان، سرطان پوست است. هدف این مطالعه بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد مردم شهر یزد درباره سرطان پوست و محافظت در برابر آفتاب بود.
روش بررسی: پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی می باشد. شرکت کنندگان 360 زن و مرد در فاصله سنی 55-18 سال، در شهر یزد بودند. داده ها به کمک یک پرسشنامه خود گزارشی جمع آوری شد. سپس داده ها از طریق نرم افزار آماری SPSS با استفاده از آزمون های آماری، T- test ، ANOVA ، Kruskal-Wallis ، Chi-Square ، Pearson Correlation ، Spearman Correlation مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: از 358 شرکت کننده که پرسشنامه ها را تکمیل کردند، 44 ٪ مرد و 56 ٪ زن بودند. میانگین نمرات آگاهی 04/5 ± 72/12 ، نگرش 95/2 ± 94/28 و عملکرد 75/1 ± 37/8 بود. این مطالعه نشان داد آگاهی ارتباط معنی داری با سن، جنس، تحصیلام و شغل(05/0 P < ). نگرش نسبت به سرطان پوست ارتباط معنی داری با تحصیلات و شغل داشت(05/0 P < ). رفتار ارتباط معنی داری با تحصیلات داشت(05/0 P < ). همچنین ارتباط معنی داری بین آگاهی درباره سرطان پوست با نگرش و عملکرد و بین نگرش با عملکرد وجود داشت.
نتیجه گیری: این مطالعه تاکید دارد بر اهمیت نقش آگاهی در نگرش و رفتار و نقش نگرش در رفتار. همچنین سطح آگاهی، نگرش و عملکرد مردم تحت تاثیر چندین فاکتور شامل جنس، سن، تحصیلات و شغل است. این فاکتورها باید به هنگام طراحی برنامه های مداخله ای درباره سرطان پوست و محافظت در برابر آن در نظر گرفته شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |