دانشگاه یزد، یزد، ایران. ، zare_h@g,ail.com
چکیده: (538 مشاهده)
مقدمه : پژوهشهای مختلف دلایل گوناگونی را برای بیثباتی خانواده ایرانی برشمردهاند؛ اما آنچه در این میان مغفول مانده، مقیاسی بومی برای چنین بررسیهایی است، ازاینرو هدف پژوهش حاضرتدوین و اعتباریابی مقیاس بیثباتی خانواده ایرانی بر اساس تجربه زیسته زنان با تجربه روابط فرا زناشویی بود.
روش بررسی:روش پژوهش حاضر آمیخته بود. در قسمت کیفی پژوهش از مصاحبههای نیمهساختار یافته برای بررسی تجربه زیسته زنان با تجربه روابط فرازناشویی استفاده شد. جامعه آماری پژوهش حاضر زنان دارای روابط فرازناشویی مراجعهکننده به مراکز مشاوره شهر یزد در سال 1398 بود که با روش نمونهگیری خوشهای چندمرحلهای 540 نفر انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسشنامه سازگاری زناشویی و نگرش به خیانت استفاده شد.
یافته ها: برای بررسی عوامل مستخرج از مصاحبهها از روشهای تحلیل عاملی اکتشافی، روش آلفای کرونباخ برای بررسی پایایی، روایی همزمان برای بررسی میزان روایی مقیاس و همچنین تحلیل عاملی تاییدی برای بررسی برازش مدل مفهومی پژوهش استفاده شد.
نتیجه گیری: نتایج عوامل بیثباتی خانواده ایرانی را در سه سطح و پنج خرده مقیاس شامل: نقش مادرانه و اسطورههای مذهبی، فرزندپروری و دانش تربیتی والدین، عزتنفس و احساس حقارت، چالشهای رابطه و زیباییشناسی و جامعه گریزی و روابط پیش از ازدواج شناسایی میکند. که در یک مقیاس 35 سوالی با نام «مقیاس بیثباتی خانواده ایرانی» مورد سنجش قرار میگیرند. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که ابزار بیثباتی خانواده ایرانی از روایی و پایایی مطلوبی برخوردار است و آلفای کرونباخ کل مقیاس برابر با 89/0 میباشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1400/11/24 | پذیرش: 1400/12/1 | انتشار: 1401/3/10