دوره 21، شماره 3 - ( مرداد و شهریور 1401 )                   جلد 21 شماره 3 صفحات 79-66 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یزد، ایران. ، mazloomy.mm@gmail.com
چکیده:   (358 مشاهده)
مقدمه: مصرف بیش از حد نمک از عادات غذایی ناسالم است و یکی از عوامل شیوع بالای بیماری‌های قلبی عروقی و مرگ‌ومیر ناشی از آن می‌باشد. از اقدامات موثر در شناخت جامعه، برنامه­ریزی و راهکارهای جدید برای اصلاح رفتار، استفاده از ابزار SWOT می­باشد. این مطالعه باهدف شناسایی عوامل مرتبط با مصرف نمک در جامعه موردنظر، انجام شد تا راهکارهایی برای بهبود وضعیت موجود ارائه گردد.
 روش بررسی: این مطالعه ترکیبی اکتشافی در شهر حمیدیا در استان یزد سال 1399 انجام شد. داده ها ی کیفی با استفاده از سه جلسه بحث گروهی متمرکز و 24 مصاحبه فردی با زنان و 11 مصاحبه فردی از دست­اندرکاران بهداشتی جمع آوری وآنالیز شدند. داده های کمی در مورد آگاهی، نگرش وعملکرد زنان در خصوص مصرف نمک ازطریق پرسشنامه محقق ساخته 4 قسمتی که پایایی وروایی آن مورد تایید بود جمع آوری شد و مقدار نمک مصرفی آن ها از طریق پرسشنامه خوراک یاد آمد 24 ساعته و آزمایش ادرار سنجیده شد. مضامین از داده‌های کمی و کیفی استخراج شده و در یک ماتریس SWOT تحلیل و تفسیر شدند.
یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد بالاترین اولویت در میان نقاط قوت، ضعف، فرصت ها وتهدیدهای برنامه (SWOT) به ترتیب عبارتند از «اعتماد داشتن به آموزش پزشک و پرسنل مراکزبا ضریب اهمیت( 06/0)»، «آگاهی ناکافی در خصوص عوارض مصرف بیش از حد نمک با ضریب اهمیت (06/0)»، « وجود کارشناسان تغذیه در مراکز سلامت ودسترسی به متخصصین سلامت با ضریب اهمیت 05/0» و«وجود اطلاعات متناقض در جامعه راجع به نمک مصرفی با ضریب اهمیت (053/0)» بود.
نتیجه‌گیری: نتایج  این مطالعه، بهترین راهبرد برای برنامه کاهش مصرف نمک در جامعه مورد نظر راهبرد تهاجمی می باشد یعنی مسئولین مربوطه می توانند با عملی کردن راهبردهای تهاجمی ارائه شده در این تحقیق، تا حد زیادی با استفاده حداکثری از نقاط قوت از فرصت های پیش رو در بهبود برنامه کاهش مصرف نمک حداکثر بهره برداری را داشته باشند.
 
متن کامل [PDF 688 kb]   (227 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (585 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/7/14 | پذیرش: 1401/3/31 | انتشار: 1401/6/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.