دوره 20، شماره 5 - ( آذر و دی 1400 )                   جلد 20 شماره 5 صفحات 77-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 7026
Ethics code: 8268


XML English Abstract Print


دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی، یزد، ایران. ، majid.165768@gmail.com
چکیده:   (644 مشاهده)
مقدمه: استفاده بی­رویه از ظروف یکبار مصرف به خصوص از نوع پلاستیکی، بر اکوسیستم و سلامتی جامعه اثرات نامطلوبی دارد. جهت شناسایی عوامل اکولوژیک (عوامل فردی، بین فردی و اجتماعی)مرتبط با استفاده از این ظروف بر آن شدیم تا از طریق این مطالعه یه جمع آوری مهمترین  این علل از دیدگاه مشارکت کنندگان بپردازیم.  
روش بررسی:  مطالعه حاضریک پژوهش کیفی به روش تحلیل محتوی بوده و از طریق مصاحبه با مشارکت کنندگان در گروه­های سنی و جنسی در سال1399در شهرستان خمینی شهر اصفهان انجام شده است و تا اشباع  داده­ها، با 37 مشارکت کننده، ادامه یافت. آنالیز داده­ها ، بر اساس مراحل پیشنهادی Eol در نرم افزار MAXQDA20 انجام شد.
یافته ­ها: نتایج نشان می دهد عوامل مرتبط با استفاده از ظروف یکبار مصرف به دو دسته اصلی عوامل فردی شامل چهار زیرطبقه اولویت ها و ترجیحات، باورهای فردی ، اطلاعات و دانش، ترس و هیجانات منفی و عوامل بین فردی و اجتماعی شامل نه زیرطبقه ،جبر در استفاده، تقابل مزیت های اقتصادی با سلامت، خصوصیات وکارایی، عرضه مواد مصرفی در ظروف یکبار مصرف ، ویژگی های بهداشتی مرتبط با سلامت، عوامل مربوط به خانوار، نرم های اجتماعی، اثرتبلیغات، افزایش اماکن استفاده کننده از ظروف یکبار مصرف تقسیم می شوند. 
نتیجه ­گیری:. یافته های این مطالعه نشان می دهد راحتی استفاده، سبک و نشکن بودن، حمل ونقل آسان، رفاه طلبی و رعایت مسائل بهداشتی باعث افزایش استفاده از این ظروف شده، اما توجه به بحث سلامتی و آموزش موثر جهت استفاده صحیح از ظروف یکبار مصرف تا حد زیادی می­تواند در کاهش استفاده از این ظروف مؤثر باشد.
 
 
متن کامل [PDF 468 kb]   (332 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (550 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/6/31 | پذیرش: 1400/10/4 | انتشار: 1400/10/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.