سابقه و اهداف: آلودگی فاضلابها بدلیل حضور آلایندههای مختلف نظیر رنگها، هیدروکربنهای هالوژنه، ترکیبات فنلی و غیره میباشد. خاکسترسبوس برنج یک جاذب ارزان قیمت، جدید و با تولید قابلتوجه در کشور است و هدف این مطالعه مقایسه کارایی جاذب ارزان قیمت خاکستر سبوس برنج و گران قیمت کربن فعال گرانوله در حذف 2-کلروفنل و 4-کلروفنل از محیطهای آبی است.
روش بررسی: آزمایشات بصورت ناپیوسته با بررسی تاثیر فاکتورهایی نظیر pH ، زمان تماس، غلظت اولیه ترکیب فنلی و دوز جاذب روی جذب انجام شد. سنجش 2-کلروفنل و 4-کلروفنل توسط اسپکتروفتومتری، در طول موجهای 274 و 280 نانومتر انجام گرفت. در نهایت آنالیز دادهها با استفاده از مدلهای ایزوترم و سینتیک صورت پذیرفت.
یافتهها: حذف هردو ترکیب توسط کربن فعال بیشتر بود اما خاکستر سبوس برنج هم حذف قابل قبولی نشان داد. pH بهینه حذف دو ترکیب روی خاکستر سبوس برنج 5 و کربن فعال 7 بدست آمد. جذب با افزایش غلظت آلاینده و کاهش دوز جاذب کاهش یافت. مطالعات سینتیک جذب، تبعیت از مدل شبه درجه دوم روی هردو جاذب را آشکار ساخت. دادههای ایزوترم نیز نشان داد جذب این ترکیبات روی خاکستر سبوس برنج با مدل فروندلیچ و روی کربن فعال برای 2-کلروفنل با مدل لانگمویر و 4-کلروفنل با مدل فروندلیچ سازگار است.
نتیجهگیری : هر دو جاذب کربن فعال و خاکستر سبوس برنج ظرفیت جذب مناسب داشتند و میتوان با بهینه سازی فاکتور های موثر بر جذب، از خاکستر سبوس برنج بهعنوان جایگزینی کارامد و ارزانقیمت در حذف این ترکیبات فنلی استفاده کرد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |