مقدمه
در جهان امروز، صنایع با چنان شتابی توسعه مییابند که اغلب تنها بعد اقتصادی آنها در نظر گرفته شده و توجهی به پیامدهای زیستمحیطی آن نمیشود. ازجمله صنایعی که باید توجهی ویژه به تصفیه پسابهای آنها داشت، صنایع نساجی و رنگرزی هست. در فرایندهای صنایع نساجی انواع وسیعی از رنگها و مواد شیمیایی به مصرف میرسد که غالباً این مواد در فاضلاب این صنایع یافت میشوند(1،2) توسعه سریع صنایع نساجی منجر به این شد که رنگ ها یکی از منابع اصلی آلودگی آب شوند، کشف رنگ های سنتتیک، نقش رنگ های طبیعی در کاربردهای صنعتی را در هم شکست، چرا که رنگ های سنتتیک کم هزینه تر تولید می شدند، درخشان تر بوداند، کاربرد راحتری داشته و نسبت به شرایط محیطی دوام بیشتری نشان داد اند(3). از این رو امروزه رنگ های سنتتیک یک گروه مشکل ساز از ترکیبات آلی مقاوم در گروه آلاینده های محیط زیسـت، به خصـوص منابع آبی محسـوب می شوند (6-4)رنگهای سنتیک به طور گستردهای در صنایع نساجی، کاغذسازی، چاپ و دیگر صنایع استفاده میشوند. رنگها گروه بزرگ و مهمی از آلایندهها در اکوسیستم آبی به شمار میرود که بیش از 700هزار تن در سال تولید میشود (7).
حضور رنگهای آلی در فاضلاب صنایع ذکرشده در صورت عدم تصفیه توسط یک سیستم مناسب باعث آلوده کردن منابع آب و کاهش کیفیت آبهای سطحی و زیرزمینی میگردد. فاضلاب رنگی و سایر پسابهای حاصل از این صنایع مشکلات متعددی ازلحاظ بهرهبرداری در تصفیهخانههای فاضلاب به وجود میآورند بهطوریکه تخلیه مستقیم فاضلاب صنعت نساجی به داخل مجاری فاضلابرو و یا در محیط، سبب تشکیل لایههای لجن حاوی الیاف میگردد، وجود مواد رنگزا، پاککنندهها و چسبها در فاضلاب نساجی به دلیل قابلیت تجزیهپذیری بیولوژیکی بسیار کم آنها، در عملیات تصفیه بیولوژیکی ایجاد اختلال مینماید. بعضی از این ترکیبات نمکهایی از مشتقات حلقه بنزن هستند که سرطانزا میباشند. نیتروژن و فسفر مواد رنگزا نیز رشد جلبکها را افزایش داده و مشکل اوتریفیکاسیون را در آبهای پذیرنده موجب میگردند(10-8) متیلن بلو رایج ترین ترکیب رنگی مورد استفاده به منظور رنگ آمیزی پنبه، پشم و ابریشم است. استنشاق این ترکیب می تواند سبب اختلال در تنفس شده و مواجهه مستقیم با آن می تواند باعث بروز آسیب های دایمی به چشم های انسان و حیوانات، سوختگیهای موضعی، تهوع و استفراغ، افزایش تعریق، اختلالات ذهنی و متهموگلوبینمیا (Methmoglobina) شود (11،12).
فرآیندهای مختلفی برای تصفیه فاضلابهای رنگی استفاده شده اند که در سه گروه اصلی: روش های فیزیکی و فرآیند های شیمیایی و بیولوژیکی طبقه بندی می شود (13،4). جذب روی کربن فعال، ته نشینی، اکسیداسیون شیمیایی، تجزیه نوری و بیولوژیکی، کواگولاسیون متداول و الکتروکواگولاسیون به طور موفقیت آمیزی برای تجزیه و تصفیه فاضلاب های رنگی به کار برده شده اند، البته هر یک از روش های ذکر شده معیب و محدودیت هایی دارند، جذب روی کربن فعال روشی گران و زمان بر است، که در نهایت راندمان متناسب با هزینه مصرف شده را متناسب با هزینه مصرف شده را ندارد، روش های اکسیداسیون با کلر و ازن منجر به به تولید محصولات جانبی خطرناک می شوند روش هایی مانند شناور سازی و انعقاد هم فقط آلاینده را از فاز مایع جدا و در فاز جامد قرار می دهند (4). به طور کلی حذف رنگ ها به دلیل پایداری آن ها در برابر تجزیه بیولوژیکی، وزن مولکولی بالا و داشتن حلقه های آروماتیک با روش های متداول بسیار مشکل است (14). اخیراً، فیلوسیلیکاتهای طبیعی که بهطورمعمول بهعنوان خاک رس شناخته میشوند در فرایندهای جذب بسیار موردتوجه قرارگرفتهاند. در این گروه بنتونیت به دلیل اندازه ذرات، سهولت دسترسی، توانایی تبادل یونی و خصوصیات منحصر به فرد فیزیکوشیمیایی بهعنوان یک جاذب ارزانقیمت مطرح می باشد (15). بنتونیت عمدتاً از مونت موریلونیت تشکیل شده است که دارای دولایه از ورقههای سیلیسی چهار وجهی میباشند که لایه آلومینای هشت وجهی را احاطه کردهاند. ساختار لایهای آنها پس از خیس شدن گسترش یافته و در آن سدیم و کلسیم به شدت دهیتراته میشوند و درنتیجه یک محیط آبدوست در سطح بنتونیت تشکیلشده و با تشکیل کاتیونها روی سطح بنتونیت باعث افزایش سطح میگردد (15).
مواد نانو دارای ویژگی های خاصی نظیر اندازه بسیار کوچک، نسبت سطح به نسبت حجم بالا که باعث افزایش جذب آلاینده ها از محیط های آبی می شود (16). روشهای بسیاری برای سنتز نانو ذرات وجود دارد. در اکثر روشهای شیمیایی، از یک عامل کاهنده شیمیایی بعنوان تثبیتکننده برای کنترل رشد ذرات و جلوگیری از تجمع استفاده میشود. به همین دلیل، امروزه سنتز نانو ذرات سازگار با محیطزیست رو به افزایش میباشد. یک روش جایگزین، سنتز نانو ذرات با استفاده از روشهای بیولوژیک است. در این روش، عصارههای گیاهان مختلف و مشتقات آن ها، میکروارگانیسم هایی مانند باکتری، قارچ، جلبک، مخمر میتواند بهعنوان جایگزین برای سنتز نانو ذرات مورد استفاده قرار گیرد(19-17).
در مطالعه سجاد لهراسبی و همکاران نانوذرات اکسید آهن (IONPs) با استفاده از عصاره آبی برگ پلانتاگو ماژور به عنوان یک روش ساده و سازگار با محیط زیست سنتز شد تا کارایی آن به عنوان نانو مواد حذف کننده رنگ مورد سنجش قرار گیرد که . نتایج نشان داد که قابلیت حذف رنگ با کارایی 33/83 % در محلول حاوی IONP با H2o2 وجود دارد(20).
در مطالعه دیگر ، نانوذرات نقره با ترکیبات پلی فنولی فنولی از عصاره های آبی (Malus domestica-Green Delicious (MD-GD) و Lagenaria siceraria (LS با نشاسته سنتز شد که این ترکیب کارایی حذف رنگ ها را نیز آسان می کند و می تواند در مقیاس صنعتی مورد استفاده قرار گیرد که از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است(21).
در مطالعه ی محمود ریفیق و همکارانش سنتز نانوذرات نقره (Ag-NPs) با استفاده از عصاره برگ Albizia procera صورت گرفت که پتانسیل امیدوار کننده ای در حذف رنگ آلاینده های آلی متیلن بلو (MB) نشان داده و هم چنین ، نانوذرات نقره Ag-NP فعالیت های ضد باکتریایی برجسته ای را در برابر باکتری های گرم منفی اشرشیاکلی (E. coli) و اســتافیلوکـوکـوس اورئــوس گـرم (S. aureus) نشـان دادند(22).
از آن جاییکه در مطالعات مختلف گزارشی مبنی بر عملکرد نانوذرات سنتز شده با استفاده از عصاره گیاهی و بارگذاری آن روی زئولیت منظور حذف رنگ متیلن بلو ارائه نشده است، ارزیابی کارایی آن در حذف رنگ متیلن بلو تحت تاثیر متغیرهای مختلف بر روی فرآیند ازجمله pH، زمان واکنش، دوز جاذب و غلظت اولیه رنگ در محلولهای سنتتیک مورد مطالعه قرار گرفت. درنهایت سینتیک واکنش و ایزوترم جذب برای حذف رنگ تعیین شد.
روش بررسی
در این مطالعه که بهصورت تجربی در آزمایشگاه شیمی محیط دانشکده بهداشت اردبیل انجام گرفت، تمامی آزمایشها بهصورت پایلوت در مقیاس آزمایشگاهی درارلن های۲۵۰سی سی حاوی 100 سیسی محلول و در شرایط دمای اتاق (Cº2±25) انجام شد. رنگ متیلن بلو از شرکت الوان ثابت همدان و بقیه مواد از شرکت مرک تهیه شد. جرم مولکولی رنگ متیلن بلو (8/319 گرم بر مول) ،طبقه بندی شیمیایی آن: ( رنگ کاتیونی) و ساختار شیمیایی متیلن بلو C16H18ClN3 S·2H2O)) می باشد(20).
آزمایشات جذب:این تحقیق بهصورت ناپیوسته در ارلن ۲۵۰سی سی به حجم 100 سیسی محلول استفاده شد. متغیرهای مورد پژوهش شاملpH، زمان تماس، دوز Zeolite@ZnO و غلظت اولیه رنگ می باشد. برای تنظیم pH محلول از اسید سولفوریک و سدیم هیدروکسید 1/0 مولار استفاده شد غلظت های مختلف رنگ متیلن بلو بر حسب میلی گرم بر لیتر توسط محلول مادر تهیه واستفاده شد. بعد از اتمام زمان واکنش از محلول نمونه برداری و در دور rpm 5000 سانتریفیوژ سپس با استفاده از فیلتر 22/0 میکرون، فیلتر گردید تا از جداسازی جاذب اطمینان حاصل گردد. راندمان حذف و مقدار جذب در واحد جرم جاذب برای متیلن بلو پس از فرایند به ترتیب از طریق روابط 1و2 تعیین شدند(21،22)
= راندمان حذف (%)