مقدمه
بیماری های مزمن باعث 60 درصد از مرگ و میرها در جهان هستند. یکی ازاین بیماری های مزمن فشارخون بالا است که به کشنده ی خاموش معروف است واغلب بدون علامت بروز می یابد و مشکلی جهانی محسوب می شود(1). براساس تعریف JNC 7فشار سیستولیک بیشتر یا مساوی 140میلی متر جیوه و یا فشار دیاستولیکی بیشتر یا مساوی 90 میلیمتر جیوه به عنوان هیپرتانسیون در نظر گرفته می شود(2)
پرفشاری خون با بیماری های مثل سکته قلبی، سکته مغزی، نارسایی احتقانی قلب، بیماری های عروق محیطی وعروق کرونر قلب ارتباط دارد(3). شیوع فشارخون در ایران 23 درصد است که در صورت درمان نشدن 50 درصداز این بیماران دراثر بیماری های عروق کرونرقلب، 33درصد در اثرسکته های مغزی، 10 تا 15درصد دراثر نارسایی کلیه فوت خواهند کرد. با وجود این که بیماری ماهیت مزمنی دارد، اما قابل پیشگیری است ومی توان با اصلاح شیوه زندگی، رعایت رژیم غذایی و بهبود رفتارهای خودمراقبتی آن راکنترل کرد(1).
درایران طرح بسیج ملی کنترل فشارخون در27اردیبشت 1398مصادف باروزجهانی کنترل فشارخون، باهدف شناسایی، درمان وکنترل این بیماری انجام شد.
فشارخون افراد بالای30 سال، بیماران کلیوی و تمامی زنان باردار اندازه گیری شد. شعاراین کمپین( فشارخون بدانیم واقدام کنیم)بود. نتایج به دست آمده دراین کمپین حاکی ازآن بودکه30میلیون و ۵۴۰ هزار و ۷۳۷ نفردراین طرح فشارخونشان ثبت شد. ۱۵ میلیون و ۱۲ هزارو ۶۹۳ نفرفشارشان طبیعی بود۳ میلیون و ۷۰۶ هزار و ۵۱۳ نفرفشارخون بالاداشتند و بیش از ۲ میلیون و۳۰۰ هزار فشارخون جدید شناسایی شد. نتایج کمپین در خراسان رضوی نیز حاکی از شناسایی 66 هزار نفر بیمار جدید بود(4). که این نتایج اهمیت پیشگیری و کنترل این بیماری را پیش از قبل آشکار می سازد. فرآیند خودمراقبتی در این بیماری شامل: کنترل منظم فشارخون،کاهش نمک مصرفی، عدم مصرف سیگار، انجام ورزش، دوری از فشارهای روحی و روانی، تغذیه سالم و کاهش وزن می باشد(5).
اما متاسفانه با وجود تاکید فراوان بر رعایت رفتارهای خودمراقبتی توسط پزشکان و دیگر مراقبان سلامت، کمتر از نیمی از بیماران قلبی فعالیت جسمی منظم دارند، کم تر از 40 درصد از رژیم دارویی خود تبعییت می کنند و وزن خود را کنترل می کنند و کم تر از 10 درصد این بیماران رزیم غذایی کم نمک دارند(6). درمان این بیماران بدون مشارکت خود بیمار و انجام برخی فعالیت های مراقبت از خود نمی تواند به اندازه کافی موثر باشد و نتایج دلخواه درمان حاصل گردد(7). خودمراقبتی و خودکارآمدی از مفاهیم کلیدی در بیماران مبتلا به بیماری های مزمن است. خودکارآمدی به معنای اطمینان و باور فرد از توانمندی در انجام رفتارهای مراقبت از خود در شرایط خاص است. خودکارآمدی به معنای بخش مستقلی از مهارت های اساسی فرد عمل می کند و پیش نیاز مهم رفتارمحسوب می شود(8).
افراد دارای سطح خودکارآمدی بالاتر فعالانه در برنامه مراقبت از خود شرکت می کنند و در کنترل بیماری موفق تر هستند(9). خوشبختانه با برنامه تحول نظام سلامت و با تشکیل گروه های خودیار در زمینه ارتقا رفتارهای خودمراقبتی و بهبود کیفیت زندگی بیماران مزمن هم چون مبتلایان به بیماری سرطان، قلبی عروقی، تنفسی، فشارخون، چاقی و دیابت و سایر بیماری ها اقدامات قابل توجهی انجام شده است. خودیاری فرآیندی خودجوش است که در آن افرادی که مشکل یا آرمانی مشابه دارد به یکدیگر کمک می کنند تا سلامت شان ارتقا یابد و از تاثیر بیماری و آسیب کاسته شود و افراد در حد امکان به زندگی سالم و طبیعی خود باز گردند.گروه های خودیار عبارتند از گروه های باز، خودگردان و کوچکی که به فواصل منظمی یکدیگر را ملاقات می کنند و فعالیت اصلی آن ها کمک دوجانبه است ( حمایت اجتماعی به صورت عملی و روان شناختی)(4). لذاپژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیرآموزش مبتنی بر نظریه خودکارآمدی بررفتارهای خودمراقبتی گروه های خودیارفشارخون در مراکزخدمات جامع سلامت شهر مشهد در سال1398انجام شد.
روش بررسی
این پژوهش مطالعه ای نیمه تجربی با گروه کنترل و آزمون بود که در سال 1398 از بین تمامی بیماران زن مبتلا به فشارخون بالا که در مرکزخدمات جامع سلامت شهید هاشمی نژاد مشهد پرونده داشتند انتخاب شدند تمامی شرکت کنندگان فرم رضایت نامۀ آگاهانه را تکمیل و امضاء کردند. معیارهای ورود به مطالعه : (الف )داشتن سن بین 30 تا 65 سال(ب)داشتن فشارخون بالا (فشارخون سیستولیک140میلیمترجیوه یا بالاتر وفشارخون دیاستولیک 90 میلیمتر جیوه و بالاتر) (10). (ج)عدم سابقه بیماری های مزمن همراه دیگر هم چون دیابت، بیماری های روماتیسمی و استخوانی عضلانی اثبات شده، بیماری های تنفسی مزمن(آمفیزم وآسم)بود.
معیار های خروج از مطالعه :(الف)عدم تمایل شخصی به ادامه همکاری (ب) سکته های مغزی و قلبی و یا بروز سایر عوارض فشارخون، مرگ به هر دلیل بود(4).
در این پژوهش براساس معیارهای ورود به مطالعه تعداد 80 بیمار به شکل تصادفی انتخاب و به صورت تصادفی دردو گروه آزمون کنترل وارد شدند. حجم نمونه براساس معیارهای ورود به مطالعه با توجه به مقاله اقبالی و همکاران(11)که در آن میانگین خود مراقبتی درگروه کنترل 6/4 ±3/46 و گروه آزمون 9/4 ± 4/66 با اطمینان 95 درصدو توان 90درصد محاسبه گردید که حداقل 34 نفر به دست آمد. که با در نظر گرفتن ریزش20 درصداین مقدار به 40 نفردر هرگروه افزایش یافت.
در این مطالعه، جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه سه قسمتی صورت گرفت.این پرسشنامه به روش مصاحبه با بیماران یا به صورت خودگزارش دهی توسط آنها تکمیل گردید. بخش اول اطلاعات جمعیت شناختی شامل سن، جنس، شغل، سطح تحصیلات، سطح درآمد، تعدادفرزند، سابقه بیماری فشارخون در خانواده، وضعیت تاهل، مدت زمان بیماری در فرد بود.