دانشکده علوم انسانی،واحد یزد،دانشگاه آزاد اسلامی،یزد،ایران. ، fallahyazd@iauyazd.ac.ir
چکیده: (2071 مشاهده)
مقدمه: بررسیها نشان میدهد 60% زنان شاغل با مشکل توازن بین کار و خانواده روبرو هستند.که بیشتر مشکلات آنها مربوط به رابطه مادر-فرزندی می باشد. پژوهش حاضر به مطالعه پویاییهای روانشناختی اشتغال زنان بر رابطه مادر-فرزندی آنها پرداخته است. هدف از پژوهش حاضر تبیین نظری اشتغال زنان در رابطه مادر- فرزندی است.
روش بررسی: مقاله حاضر بخشی از یک مطالعه گراندد تئوری بود، مشارکت کنندگان پژوهش بر اساس نمونهگیری نظری 14 نفر از زنان متأهل شاغل در شهر یزد بودند و مورد مصاحبههای عمیق و ساختارنیافته قرار گرفتند. فرآیند نمونهگیری تا رسیدن به اشباع نظری ادامه داشت در این پژوهش، از کدگذاری باز، محوری و گزینشی برای تحلیل دادهها استفاده شد. دراین مسیر، جمعآوری دادهها و تحلیل آنها همزمان پیش رفت.
یافتهها: نتایج با بررسی دقیق متن مصاحبههای تحقیق، گزارههای اصلی، مفاهیم، مقولههای اصلی و درنهایت مقوله هسته، در فرایندی طولانی، دقیق، جزئی و مفهوم، ارائه شد. درنتیجه، این تحقیق شامل 30 مفهوم،13مقوله اصلی و یک مقوله هسته تحت عنوان "احساس گناه مادری" است.
نتیجهگیری: پژوهش حاضر نشان داد که اگرچه بعضی زنان شاغل در مواجهه با چالش های اشتغال در رابطه مادر-فرزندی از استراتژیهای مثبت استفاده کردهاند که متناسب با آن پیامد مثبتی هم چون "افزایش سن فرزند و رضایت" به همراه داشته است. ولی پیامدهای منفی برای مادران شاغل بیشتر بودند.چراکه آنان با دوگانگی نقش و وظایف روبرو می باشند هم چنین مادران شاغل زمانیکه درگیر وظایف شغلی خود هستند و در کنار فرزند شان حضور ندارند به این موضوع می اندیشند که عدم حضور آنها منجر به آسیب دیدن فرزند می گردد.بنابراین متناسب با این فرایند و عوامل علی،شرایط زمینه ای و مداخله گر، پدیده " احساس گناه مادری" در آنان شکل می گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1398/4/22 | پذیرش: 1399/1/27 | انتشار: 1399/4/10