Soltan Dallal M M, Sedighi Khavidak S, Rastegar S, Rajabi Z. The Frequency of Shigella Species in Acute Diarrhea caused by Consumption of Contaminated Food in Yazd province and Determination of its Antibiotic Resistance Factors. TB 2018; 17 (4) :56-69
URL:
http://tbj.ssu.ac.ir/article-1-2563-fa.html
سلطان دلال محمد مهدی، صدیقی خویدک سمانه، رستگار سارا، رجبی زهرا. بررسی فراوانی گونه های شیگلا در اسهال حاد ناشی از مصرف غذای آلوده در سطح استان یزد و تعیین عوامل مقاومت آنتی بیوتیکی آن. طلوع بهداشت. 1397; 17 (4) :56-69
URL: http://tbj.ssu.ac.ir/article-1-2563-fa.html
دانشگاه علوم پزشکی تهران ، msoltandallal@gmail.com
چکیده: (2968 مشاهده)
مقدمه: شیگلوزیس گاستروانتریت ناشی از آلودگی با سویه های مختلف جنس شیگلا است. هدف این مطالعه بررسی فراوانی گونه های شیگلا در اسهال حاد ناشی از مصرف غذای آلوده در سطح استان یزد و تعیین عوامل مقاومت آنتی بیوتیکی آن است.
روش بررسی: این مطالعه از نوع توصیفی، طی یک سال از بهار 1394تا زمستان1394 بر روی190 نمونه (سواپ مدفوع اسهالی) ناشی از 51 طغیان غذایی استان یزد صورت گرفت. تمامی نمونه ها از نظر وجود باکتری شیگلا، کشت میکروبی، کیت API-20E،سروگروپینگ و آنتی بیوگرام مورد مطالعه قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی استفاده شد.
یافته ها : بیشترین طغیان در فصل بهار با 19 مورد ( 2/37%) صورت گرفت. از میان شهرستان های استان ، یزد با 30 طغیان ( 8/58%) و اشکذر با 10 طغیان ( 6/19%) به ترتیب بیشترین طغیان ها را به خود اختصاص دادند. از بین 7 مورد شیگلای جدا شده، گروه سنی غالب زیر 15 سال و گروه جنسی غالب مردها بودند. بیشترین علائم بالینی مربوط به تهوع، اسهال غیر خونی، کرامپ شکمی، استفراغ و سردرد و اسهال خونی بود. همگی ایزوله های شیگلا، به آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین وسفتریاکسون100% حساسیت نشان دادند و به کوتریموکسازول ( 7/85%) مقاوم بودند.
نتیجه گیری: آگاهی از نوع باکتری عامل اسهال در بیماری های منتقله از غذا و الگوی مقاومت دارویی آن در کاهش شیوع طغیانها و هزینههای مصرفی درمان با بکارگیری اقدامات لازم جهت کنترل و پیشگیری حائز اهمیت است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1396/5/14 | پذیرش: 1396/8/15 | انتشار: 1397/9/17