مقدمه: بیماریهای منتقله از غذا معمولاً به دلیل آلودگی میکروبی یا سموم موجود در طبیعت ایجادشده و با ورود این میکروارگانیسمها (باکتریها، ویروسها، انگلها) و یا مواد شیمیایی از طریق آب و غذای آلوده به انسان منتقل میشود. مواد غذایی ناسالم زمینهساز بیش از 200 بیماری از بیماریهای اسهالی تا انواع مختلفی از سرطانها میباشند. لذا ایمنی مواد غذایی یک اولویت بهداشت عمومی است. مطالعه حاضر باهدف تعیین میزان آگاهی رابطان بهداشتی شهرستان دماوند درباره ایمنی غذایی با توجه به راهنمای سازمان جهانی بهداشت انجامگرفته است.
روش بررسی: مطالعه مقطعی حاضر بهصورت توصیفی- تحلیلی میباشد که گروه هدف آن، رابطان بهداشت مراکز بهداشتی درمانی شهرستان دماوند از توابع دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بوده است. تعداد کل شرکتکنندگان در این بررسی 109 نفر بود که به روش سرشماری و با رضایت داوطلبانه و آگاهانه وارد مطالعه گردیدند. ابزار جمعآوری دادهها، پرسشنامه محقق ساخته شامل 13 سؤال در مورد مشخصات دموگرافیک و 24 سؤال در خصوص ایمنی غذایی بر مبنای راهنمای سازمان جهانی بهداشت بود. دادهها به کمک نرمافزار SPSS-18 و آزمونهای آماری آنالیز واریانس یکطرفه، تی تست و همبستگی اسپیرمن تجزیهوتحلیل گردید.
یافتهها: تعداد رابطان شرکتکننده 109 نفر با میانگین سنی 98/9±75/44 سال بود. میانگین نمره آگاهی رابطان در خصوص ایمنی غذایی (5 کلید دستیابی به غذای سالمتر و ایمنتر) 22/6±87/35 بود. سطح آگاهی 77 نفر (71 درصد) از رابطان در حد خوب بود. در این مطالعه بین آگاهی با وضعیت تأهل، سن، تحصیلات، سابقه کار، شغل و تحصیلات همسر رابطه معنیداری دیده نشد (05/0<P)
بحث و نتیجهگیری: آگاهی رابطان در مورد برخی آیتمهای ایمنی غذایی در حد خوب بود و در برخی موارد مانند نحوه نگهداری مواد غذایی، راههای انتقال میکروب، درجه حرارت مناسب برای پخت گوشت و غیره آگاهی کمی وجود دارد که در این رابطه اجرای برنامههای آموزشی جهت بالا بردن اطلاعات و آگاهیهای جایگاه رابطان بهداشتی پیشنهاد میشود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |