دوره 16، شماره 5 - ( آذر و دی 1396 )                   جلد 16 شماره 5 صفحات 10-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یز ، zakiyan.s7075@gmail.com
چکیده:   (3854 مشاهده)
مقدمه: اختلالات اسکلتی- عضلانی یکی از عوامل شایع آسیب‌های شغلی و نا‌توانی در کشور‌های صنعتی و در حال توسعه می‌باشد. هدف از انجام این مطالعه تعیین شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی و ارزیابی وضعیت بدنی(پوسچر) کارگران خط تولید کارخانه الکترود است.
روش بررسی:  این مطالعه توصیفی- تحلیلی به صورت مقطعی و به روش سرشماری بر روی 59 نفر از کارگران خط تولید کارخانه الکترود یزد در سال 93 انجام شده است. میزان شیوع علائم اختلالات اسکلتی- عضلانی با استفاده از پرسشنامه نوردیک(NMQ: Nordic Musculuskeletal  Questionnaire) و ارزیابی وضعیت بدنی کارگران با استفاده از روش )QEC Quick Exposurce Check )انجام شد. و جهت آنالیز داده‌ها از نرم افزارSpss22 و آزمون های مرکزی آزمون T مستقل و کای دو استفاده گردید.
یافته ها: براساس نتایج حاصل از پرسشنامه نوردیک 4/86 درصد از افراد حداقل در یکی از نواحی 9 گانه بدن در طی 12 ماه گذشته، دچار اختلالات اسکلتی- عضلانی بوده اند. شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی به ترتیب در نواحی کمر(6/74 درصد)، گردن (2/71 درصد) و شانه (3/59 درصد) بالاترین میزان را دارد. نتایج ارزیابی وضعیت بدنی به روش QEC نیز نشان داد که در 3/59 درصد از موارد، سطح ریسک ابتلا به اختلالات بسیار بالا است.
نتیجه گیری:. مطالعه نشان داد که شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی در بین کارگران مورد مطالعه بالااست. براساس نتایج به دست آمده، عمده ترین مشکل ارگونومیک در واحد‌های مورد مطالعه، پوسچر نامناسب، بلند کردن و حمل دستی بار، خمش و پیچش کمر است. علاوه بر این، نتایج مطالعه نشان داد که روش QEC می‌تواند برای تعیین ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی نتایج قابل اعتمادی را ارائه دهد.

متن کامل [PDF 192 kb]   (1854 دریافت)    
نوع مطالعه: گزارش مورد | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/6/13 | پذیرش: 1395/8/15 | انتشار: 1396/10/30

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.