مقدمه: شیوع بالای فشار خون در سراسر جهان و ایجاد عوارض جدی و خطرناک بر ارگان های بدن، این بیماری را به یک مشکل عمده بهداشتی در کلیه جوامع تبدیل کرده است که مدیریت این بیماری بسیار مهم به نظر
می رسد. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل پیش بینی کننده فشار خون بالا بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی در بیماران مبتلا به پرفشاری خون انجام یافت.
روش بررسی: این مطالعه توصیفی-تحلیلی از نوع مقطعی بر روی 135 نفر از بیماران فشار خونی بالای 30 سال در شهر کرمان انجام شد. نمونهگیری به روش چندمرحلهای انجام گرفت. بیماران به صورت نمونهگیری تصادفی ساده وارد مطالعه شدند. پرسشنامهها به صورت خودگزارشدهی و مصاحبه تکمیل شد. ابزار جمعآوری دادهها پرسشنامه عوامل دموگرافیک، سؤالات آگاهی و مدل اعتقاد بهداشتی بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 15 و برای آنالیز نتایج شاخص های آماری و رگرسیون خطی استفاده شد.
یافتهها: میانگین سن افراد 47/10 ±45/46 سال بود. از بین متغیرهای دموگرافیک ،سن وضعیت تاهل ارتباط معنا دار مستقیمی با کنترل پرفشاری خون در افراد داشتند. آزمون آماری رگرسیون بین سازههای خودکارآمدی، منافع درک شده و راهنما برای عمل با میزان فشار خون رابطه معنیداری نشان داد (001/0 (P<.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج میانگین امتیاز کسب شده از سازه های مورد بررسی مدل اعتقاد بهداشتی در حد متوسط بود. پیشنهاد می شود یک برنامه ریزی دقیق آموزشی برای بیماران فشار خونی بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی بر روی سازه های خودکارامدی، منافع درک شده و راهنما برای عمل که پیش گویی کننده های قوی فشار خون بودند، انجام گیرد تا در دراز مدت بتوانیم از عوارض این بیماری جلوگیری کنیم.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |