دوره 11، شماره 2 - ( شهریور 1391 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 56-47 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه علوم پزشکی تهران ، gholamim@yahoo.com
چکیده:   (17878 مشاهده)

  سابقه و اهداف : نیترات یکی از شایع ترین آلوده کننده های آبهای زیرزمینی است . در صورت مصرف آب آلوده به نیترات توسط نوزادان، سبب کاهش اکسیژن در بدن آنان شده و نهایتا باعث مرگ آن ها می گردد. هدف از انجام این مطالعه اندازه گیری میزان نیترات و نیتریت ، علل ومنشا آن و پهنه بندی غلظت نیترات در منابع آب شرب زیرزمینی شیراز با استفاده از نرم افزار 9/3 Arcview GIS می باشد .

  روش بررسی : در این تحقیق توصیفی220 نمونه آب از 55 حلقه چاه شهر شیراز در فصل پر بارش وکم بارش به صورت منظم از تمام چاهها برداشت شد. آزمایش نیترات و نیتریت، با دستگاه اسپکتوفتومتری انجام شد، نتایج بدست آمده در نرم افزار SPSS و Arcview gis9.3 پهنه بندی و تحلیل شد.

  یافته ها : نتایج نشان داد غلظت نیترات در منابع آب شرب زیرزمینی شیراز در محدوده 4 تا 72 میلی گرم بر لیتر و میانگین 65/31 میلی گرم بر لیتر بوده است. 60% نمونه ها دارای غلظت نیترات بالاتر از 20 میلی گرم بر لیتر بود و در 16% نمونه ها غلظت نیترات بالاتر از حد استاندارد بدست آمد.

  نتیجه گیری : بر اساس نتایج با افزایش عمق چاه غلظت نیترات کاهش می یابد . نقشه های بدست آمده نشان دادند، غلظت نیترات از غرب دشت شیراز به شرق در حال افزایش است و مهمترین منبع آلودگی چاههای شرب شهر شیراز فاضلاب شهری وخانگی می باشد. حرکت آب از آبخوان رسوبی به آبخوان آهکی از عوامل موثر بر آلودگی چاههای این منطقه می باشد.

متن کامل [PDF 316 kb]   (4541 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1391/6/28 | انتشار: 1391/6/25

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.