دوره 18، شماره 4 - ( مهر و آبان 1398 )                   جلد 18 شماره 4 صفحات 12-23 | برگشت به فهرست نسخه ها

DOI: 10.18502/tbj.v18i4.1855


XML English Abstract Print


دانشگاه علوم پزشکی تهران ، msoltandallal@gmail.com
چکیده:   (1029 مشاهده)
مقدمه: مسمومیت غذایی استافیلوکوکی یکی از شایع­ترین بیماری­های منتقله از غذا می­باشد. بروز مقاومت­های آنتی­بیوتیکی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس با گستردگی وسیعی در سطح جهان گزارش شده است. امروزه سویه­های استافیلوکوکوس اورئوس در مواد غذایی به معضلی در عفونت­های بالینی تبدیل شده و یک خطر جدی برای بهداشت عمومی محسوب می­شود.این مطالعه با هدف بررسی شیوع استافیلوکوکوس اورئوس­های موجود در نمونه­های همبرگر شهر تهران و تعیین میزان حساسیت آنتی­بیوتیکی آنها انجام شده است.
روش بررسی: تعداد 100 نمونه همبرگر شامل 75 نمونه بسته­بندی و 25 نمونه دست­ساز مورد ارزیابی آزمایشگاهی قرار گرفت. جداسازی و شناسایی استافیلوکوکوس اورئوس بااستفاده از روش غنی سازی با محیط جیولیتی براث و کشت بر روی محیط بردپارکر بر اساس استاندارد ملی ایران به شماره 3-6806 انجام شد. تعیین میزان مقاومت آنتی­بیوتیکی به روش انتشار دیسک و تعیین حداقل غلظت بازدارندگی انجام گردید. در این مطالعه از آنتی­بیوتیک­های پنی­سیلین، سیپروفلوکساسین،ریترومایسین، کلیندامایسین، کلرامفنیکل، سفوکسی‌تین، تری متوپریم سولفامتوکسازول، تتراسایکلین، جنتامایسین و ونکومایسین استفاده شد.
یافته ها: از 100 نمونه همبرگر مورد بررسی، 39 نمونه آلوده به  استافیلوکوکوس اورئوس (23 نمونه در همبرگر های بسته­بندی و 16 نمونه در همبرگر­های دست­ساز) جداسازی شد. تمامی جدایه­های استافیلوکوکوس اورئوس (100%) به آنتی­بیوتیک­های جنتامایسین و ونکومایسین حساسیت نشان دادند.
نتیجه­گیری: با توجه به مصرف روزافزون مواد غذایی در بیرون از خانه و در صد بالای آلودگی همبرگرهای مورد مطالعه توسط  استافیلوکوکوس اورئوس و نقش مهم این باکتری در مسمویت غذایی بواسطه تولید آنتروتوکسین مقاوم به حرارات، می­تواند نقش مهمی در به خطر انداختن سلامت مصرف کنندگان ایجاد نماید.
 


 
 
متن کامل [PDF 678 kb]   (246 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1397/11/19 | پذیرش: 1398/2/24 | انتشار: 1399/2/7