دوره 16، شماره 6 - ( بهمن و اسفند 1396 )                   جلد 16 شماره 6 صفحات 89-102 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی در مانی شهید صدوقی یزد ، mehrjoyan92@gmail.com
چکیده:   (1486 مشاهده)
مقدمه:. یکی از ارکان سلامت جامعه، تامین نیازهای جسمی و ذهنی از طریق تغذیه مطلوب است. با توجه به اینکه جمعیت های مختلف ، عادات غذایی و بیماری های مزمن متفاوتی دارند دستورالعمل مصرف چربی در بین آنها متفاوت است. سطوح سرمی کلسترول عامل خطر عمده بیماری های قلبی و عروقی است . هدف از این مطالعه تعیین کاربرد مدل اعتقاد بهداشتی بر مصرف چربی در زنان شهر یزد در سال 1394 انجام شد.
 
روش بررسی: این مطالعه توصیفی تحلیلی به صورت مقطعی بر روی زنان شهر یزد در سال ۹۴ انجام شد. تعداد نمونه203 نفر از زنان تحت پوشش مراکز بهداشتی بودند که به صورت تصادفی دو مرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داداه ها شامل دو پرسشنامه  بود پرسشنامه اول ، پرسشنامه محقق ساخته بود و پرسشنامه دوم نسخه اصلاح شده از پرسشنامه بسامد خوراک ۱۶۸ قلم برای مطالعه قند و لیپید تهران بود که براساس ضائقه مردم یزد 10 ماده غذایی به آن اضافه شده بود.تجزیه وتحلیل داده ها توسط نرم افزارspss و با استفاده از شاخص های مرکزی وپراکندگی،ضریب همبستگی اسپیرمن،رگرسیون خطی و آنالیز واریانس صورت گرفت.
یافته ها: میانگین امتیازات سازه های مدل اعتقاد بهداشتی شامل حساسیت درک شده ۲۲/۴±۹۳/۱۴ ، شدت درک شده ۰۷/۳±۰۲/۱۲ ، منافع درک شده۷۹/۱± ۰۹/۱۷، موانع درک شده۴۴/۵ ±۳۲/۱۸، راهنمای عمل ۴۶/۱±۰۶/۳، خودکارآمدی۹۳/۴± ۱۶/۲۳ بود. میانگین مقدار چربی دریافتی از رژیم غذایی روزانه ۶۲/۴۸± ۲۵/۹۷گرم بود.متوسط مقدار کالری دریافتی (Kcal)۸/۱۱۵۶±۶۱/۲۵۴۸ بود. براساس آنالیز رگرسیون لوجستیک هیچکدام از سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی پیش بینی کننده قوی برای مصرف چربی نبودند.
نتیجه گیری:. نظر به اینکه سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی انجام رفتار مصرف چربی را پیش بینی نمی کردند میتوان نتیجه گیری کردکه الگوی فوق در تبیین رفتار مصرف چربی کارآمد نبوده است و میتوان از الگوهای دیگر برای بررسی رفتار مصرف چربی استفاده کرد .
متن کامل [PDF 168 kb]   (488 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/3/4 | پذیرش: 1395/3/10 | انتشار: 1396/12/23