دوره 13، شماره 4 - ( مهر و آبان 1393 )                   جلد 13 شماره 4 صفحات 143-129 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه آزاد اسلامی همدان ، azadehghobadi@yahoo.com
چکیده:   (9837 مشاهده)
مقدمه: سبزیجات از اجزای مهم رژیم غذایی هستند و قرار گرفتن در معرض رژیم غذایی آلوده به فلزات سنگین از طریق مصرف سبزیجات، یک خطر برای سلامت انسان محسوب می‌شود. این تحقیق با هدف تعیین غلظت فلزات کادمیوم، نیکل، سرب و روی در خاک و جعفری و ارزیابی خطر سلامتی این فلزات در سبزی جعفری برداشت شده از برخی مزارع شهر همدان صورت گرفته است. روش بررسی: این تحقیق یک مطالعه کاربردی بوده، برای این منظور از جعفری و خاک 3 مزرعه در شهر همدان با 3 تکرار برای هریک از مزارع نمونه‌برداری به عمل آمد. در کل، در این بررسی تعداد 9 نمونه جعفری و 9 نمونه خاک مورد ارزیابی قرار گرفت. نمونه‌ها در آزمایشگاه با استفاده از روش هضم اسیدی، هضم شدند. سپس غلظت عناصر توسط دستگاه نشر اتمی قرائت گردید و برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم افزار SPSSورژن 19 با سطح معناداری 05/0 استفاده شد. یافته‌ها: میانگین غلظت کادمیوم، نیکل، سرب و روی در سبزی جعفری به ترتیب برابر14/1، 56/2، 65/16، 23/25 میلی‌گرم بر کیلوگرم و میانگین غلظت این فلزات به ترتیب در خاک برابر 23/0، 51/23، 85/20، 5/57 میلی‌گرم بر کیلوگرم است. یافته‌های این مطالعه نشان داد که میانگین غلظت فلزات کادمیوم و سرب در گیاه جعفری بالاتر از حد استاندارد (WHO/FAO)است. این در حالی است که میانگین غلظت فلزات نیکل و روی در گیاه جعفری کمتر از حد استاندارد (WHO/FAO) تشخیص داده شد. همچنین میانگین غلظت هر چهار فلز مورد بررسی در خاک مزارع کمتر از حد استاندارد (WHO/FAO) بوده است. از طرفی مقدار شاخص خطر و سلامت(HRI)برای فلز سرب در جعفری بیش از 1 بوده و برای فلزات کادمیوم، نیکل و روی کمتر از 1 می باشد. نتیجه‌گیری: با توجه به یافته‌های مطالعه، جعفری کشت شده در این منطقه به فلزات سنگین کادمیوم و سرب آلوده بوده‌است و نتایج، حاکی از انتقال بسیار ساده این فلزات از خاک به جعفری است که برای مصرف روزانه انسان سالم نبوده و شاخص خطر و سلامت (HRI) بیش از 1 برای فلز سرب، نشان دهنده خطر بالقوه بهداشتی این فلز در ارتباط با مصرف جعفری آلوده در رژیم غذایی روزانه انسان است.
متن کامل [PDF 215 kb]   (4582 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1392/8/27 | پذیرش: 1392/10/16 | انتشار: 1393/8/30

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.