دانشگاه علوم پزشکی کردستان ، Shahram.snna@yahoo.com
چکیده: (5378 مشاهده)
مقدمه: مدیریت صحیح زایدات بیمارستانی به لحاظ ایجاد آلودگی های زیست محیطی و بروز عفونتهای بیمارستانی نقش بسزایی در ارتقا بهداشت جامعه دارد. یکی از اساسی ترین طراحی و اجرای یک برنامه صحیح مدیریت مواد زاید بیمارستانی آگاهی از مقادیر کمی و کیفی پسماندهای بیمارستانی می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین خصوصیات کمی و کیفی پسماندهای تولیدی در بیمارستان بعثت شهر سنندج انجام پذیرفت.
روش بررسی: در این مطالعه که از نوع توصیفی- مقطعی میباشد در بیمارستان بعثت شهر سنندج در سال 1390 انجام شد. برای تعیین مقدار کمی و کیفی پسماند های تولیدی آنالیز انواع پسماندها هر ماه در یک نوبت و به مدت یک سال صورت پذیرفت. یافته ها با کمک شاخص های توصیفی ارائه شد.
یافته ها: میانگین کمیت کل پسماند تولیدی در بیمارستان مورد مطالعه 5/1191 کیلوگرم در روز بود. که این مقدار برای پسماندهای عمومی (شبه خانگی) و پسماند های عفونی وخطرناک به ترتیب 65 (54/54%)،750/541 (46/45%) کیلوگرم در روز بود. با توجه به وجود 370 عدد تخت فعال در این مرکز، سرانه تولید زباله به ازای هر تخت فعال در روز 22/3 کیلوگرم برآورد شده است. بیشترین میزان زایدات عفونی و خطر ناک مربوط به بخش ICU2با72 /0 کیلوگرم در روز به ازای هر تخت فعال می باشد. آنالیز کیفی کل پسماند های بیمارستانی تولیدی نیز نشان داد که پلاستیک با 46 % بیشترین درصد وزنی را دارد. میانگین وزن مخصوص کل پسماندهای تولیدی بیمارستانی برابر با 75/45 کیلوگرم بر مترمکعب بدست آمد.
نتیجه گیری: با توجه به درصد بالای پسماندهای عفونی و خطر ناک، می توان نتیجه گرفت که علی رغم تلاش فراوان در خصوص تفکیک پسماندهای بیمارستانی، هنوز مشکلاتی در این رابطه وجود دارد که نیازمند توجه بیشتر مسئولین و نیز استفاده از روش های نوین، جهت بی خطرسازی پسماند ها قبل از خروج از بیمارستان میباشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1392/6/30 | پذیرش: 1392/10/12 | انتشار: 1393/8/30