دوره 12، شماره 2 - ( تابستان 1392 )                   جلد 12 شماره 2 صفحات 173-159 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Morowatisharifabad M, Pourtaheri A, Fallahzadeh H, Sadeghizadeh Yazdi J, Ghaneian M. Study of Food Handling Behaviors among Women in Kerman in 2013. TB 2013; 12 (2) :159-173
URL: http://tbj.ssu.ac.ir/article-1-569-fa.html
مروتی محمد علی، پورطاهری اسماء، فلاح زاده حسین، صادقی زاده جلال، قانعیان محمدتقی. بررسی رفتارهای مدیریت غذا در زنان ساکن شهر کرمان در سال1390. طلوع بهداشت. 1392; 12 (2) :159-173

URL: http://tbj.ssu.ac.ir/article-1-569-fa.html


دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد ، asmapourtaheri@yahoo.com
چکیده:   (7631 مشاهده)
چکیده مقدمه: بیماری های ناشی ازغذا درنتیجه ورود پاتوژن های میکروبی به زنجیره غذایی ایجاد می شوند. مدیریت ناسالم غذا عامل اصلی برای انتقال بیماریهای ناشی ازغذا می باشند. نظر به اهمیت موضوع و محدودیت مطالعات در ایران، مطالعه حاضر با هدف بررسی رفتار های مدیریت غذا در زنان ساکن شهر کرمان انجام شد. روش بررسی:این مطالعه توصیفی تحلیلی به روش مقطعی بر روی 320 نفر از زنان ساکن شهرکرمان که مسئولیت اداره و آماده سازی غذا در منزل به عهده آنها بود، انجام شد. ابزارگردآوری داده ها پرسشنامه بود که روایی آن توسط نظرات خبرگان، و پایایی آن بوسیله آزمون آلفای کرونباخ مورد تأیید قرار گرفت. پرسشنامه شامل سؤالات ویژگی های فردی و سؤالات مربوط به رفتارهای مدیریت غذا، در چهار بخش بهداشت، جداسازی، پختن و سرد کردن مواد غذایی بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های ANOVA و T-Test استفاده شد. یافته ها: در این مطالعه 52% افراد همیشه غذای اصلی را در منزل تهیه می کردند. 4/44%کمتر از یک وعده در هفته غذا را در بیرون از منزل مصرف می کردند. شرکت کنندگان به ترتیب، در بخش بهداشت از مجموع 40 نمره، میانگین 94/2±52/34 نمره، در بخش جداسازی از 36 نمره، میانگین97/2± 99/30 نمره، در بخش پختن از مجموع 32 نمره، میانگین54/2 ±25/26 نمره و دربخش سرد کردن ازمجموع 56 نمره، میانگین 88/2 ±78/37 نمره بدست آوردند. در بخش بهداشت، شستن دستها بلافاصله بعد از تماس با گوشت، مرغ و ماهی خام و عدم مصرف میوه های شسته نشده، بیشترین رفتار بهداشتی گزارش شده بود. بیشترین رفتار غیر بهداشتی گزارش شده نیز"مزه کردن غذا برای اطمینان از فاسد نبودن آن" مشخص شد. در بخش جداسازی بیشترین رفتار غلط گزارش شده "گذاشتن گوشت خام پایین تر از غذاهای پخته در یخچال" بود. در بخش پختن مواد غذایی، عدم مصرف شیر محلی نجوشیده بیشترین رفتار بهداشتی گزارش شده بود و در این بخش" 20 دقیقه جوشاندن قوطی کنسرو قبل از مصرف" کمترین رفتار گزارش شده بود. بیشترین رفتار غلط انجام شده در بخش سرد کردن مربوط به سرد کردن غذاهای پخته شده قبل از گذاشتن در یخچال در دمای اتاق بود. بین میانگین نمره کلی رفتارمدیریت غذا وزیرمقیاسهای آن با متغیرهای دموگرافیک و نیز سایر متغیرهای زمینه ای ارتباط معنا دار آماری مشاهده نشد. نتیجه گیری: رفتار های شرکت کنندگان در زمینه مدیریت غذا بویژه به لحاظ سرد کردن مواد غذایی در حد ایده آل نیست. نتایج نشان دهنده این است که تعداد زیادی از افراد تاکنون با این گونه مفاهیم روبرو نشده بودند. سطح پایین بعضی رفتارها دلیل محکمی بر عدم اگاهی افراد است. بنابراین برنامه های آموزشی بایستی با توجه به نقاط قوت و ضعف افراد در هربخش ارائه گردد. این مقاله حاصل از پایان نامه دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد می باشد.
واژه‌های کلیدی: رفتار مدیریت غذا، زنان، کرمان
متن کامل [PDF 206 kb]   (1610 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1392/6/27 | پذیرش: 1392/7/1 | انتشار: 1392/7/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/کلیه حقوق این وب سایت متعلق به طلوع بهداشت یزد می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Tolooebehdasht

Designed & Developed by : Yektaweb