دوره 21، شماره 5 - ( آذر و دی 1401 )                   جلد 21 شماره 5 صفحات 33-21 | برگشت به فهرست نسخه ها

Danaei M, Asadsangabi Motlagh K, Momeni M. Investigating the Status of Health Literacy and Its Predictive Factors in Women with Breast Cancer Referring to Teaching Hospitals of Javad Al-Aemeh University and Clinic in Kerman, 2021. TB 2023; 21 (5) :21-33
دانایی مینا، اسد سنگابی مطلق کسری، مومنی محسن. بررسی وضعیت سواد سلامت و عوامل پیشگویی کننده آن در زنان مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به بیمارستان های آموزشی دانشگاه و کلینیک جوادالائمه شهر کرمان در سال 1400. طلوع بهداشت. 1401; 21 (5) :21-33

دانشکده پزشکی ، m.momeni@kmu.ac.ir
چکیده
مقدمه: یکی از موارد تاثیر گذار بر روند سرطان پستان، سواد سلامت بیماران است. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت سواد سلامت و عوامل پیشگویی کننده آن در زنان مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به بیمارستان های آموزشی دانشگاه و کلینیک جوادالائمه شهر کرمان در سال ۱۴۰۰ اجرا گردید.
روش بررسی: این مطالعه مقطعی در زنان مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به بیمارستان های آموزشی دانشگاه و کلینیک جوادالائمه شهر کرمان در سال 1400 انجام شد. برای  جمع آوری داده ها از  پرسشنامه خود ایفا شامل مشخصات دموگرافیک بیماران  و نسخه فارسی روا و پایای سنجش سواد سلامت زنان ایرانی مبتلا به سرطان پستان (HELBA:Health Literacy of Breast cancer for Adults) استفاده شد. داده ها وارد نرم افزار SPSS  ورژن 20 شد و مورد آنالیز قرار گرفت.
یافته ها: در مطالعه حاضر، حدود 3/15% افراد سطح سواد سلامت ناکافی داشتند. طبق مدل رگرسیون لجستیک تک متغیره سطح سواد با تمامی متغیرهای دموگرافیک وارد شده در مطالعه به جز سن همسر ارتباط معنی دار داشت (05/0 P<). در مدل رگرسیون لجستیک چند متغیره تنها یک متغیر یعنی سطح تحصیلات همسر با سواد سلامت افراد شرکت کننده در مطالعه ارتباط معنی دار داشت. بدین صورت که در افراد دارای همسر با سطح تحصیلات دیپلم شانس داشتن سواد کافی ۳۳/۴ برابرو افراد دارای همسر با سطح تحصیلات دانشگاهی ۸۷/۵ برابر افراد دارای همسر با تحصیلات زیر دیپلم بود.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که سطح سواد سلامت در بسیاری از زنان مبتلا به سرطان پستان کافی است با این وجود باید برنامه ریزی آموزشی جهت ارتقای سطح سواد در این گروه خصوصا با تاکید بر همسران ایشان باید انجام گردد.

متن کامل [PDF 843 kb]   (249 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (516 مشاهده)
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1401/2/10 | پذیرش: 1401/7/18 | انتشار: 1401/10/30