دوره 17، شماره 4 - ( مهر و آبان 1397 )                   جلد 17 شماره 4 صفحات 42-30 | برگشت به فهرست نسخه ها

Momayyez M, fallahzadeh H, Heydari S S. The lifestyle of people in relation to the prevention of cancer in Yazd in 2014. TB 2018; 17 (4) :30-42
ممیزی مهدیه، فلاح زاده حسین، حیدری صفیه. بررسی سبک زندگی مردم شهر یزد در ارتباط با پیشگیری از سرطان در سال 1393. طلوع بهداشت. 1397; 17 (4) :30-42

دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یزد ، hofaab@yahoo.com
مقدمه: سرطان یکی از بیماری های غیرواگیر و از علل عمده مرگ و میر در دهه های اخیر است. مطالعات نشان دادند بین روش زندگی و بروز سرطان ارتباط وجود دارد و جهت پیشگیری از سرطان لازم است سبک زندگی افراد شناخته و اصلاح گردد. مطالعه حاضر با هدف بررسی سبک زندگی مردم شهر یزد در ارتباط با سرطان انجام شد. روش کار: مطالعه حاضر از نوع توصیفی-مقطعی است که بروی 500نفر از جمعیت شهر یزد انجام شد. نمونه گیری به روش خوشه ای انجام شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه ای خودساخته دارای 7 بعد استفاده شد که روایی و پایایی آن تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS/16 و آزمون های T-test,ANOVA استفاده شد. یافته ها: طبق نتایج نمره بدست آمده میانگین نمره تمام ابعاد سبک زندگی مرتبط با سرطان بجز در بعد ورزش و فعالیت فیزیکی بالاتر از میانگین محدوده قابل اکتساب بود. طبق یافته ها افراد متاهل در عادت های غذایی و افراد مجرد در بعد فعالیت فیزیکی بطورمعناداری نمره بالاتری داشتند. افراد با BMI کمتر از 20(افراد لاغر) نسبت به بقیه افراد وضعیت نامناسب تری را در زمینه رفتارهای ابعاد سلامت روان، سلامت جسمانی و فعالیت فیزیکی داشتند. همچنین با افزایش سطح تحصیلات، افراد وضعیت بهتری از لحاظ فعالیت فیزیکی داشتند. از نظر وضعیت اشتغال دانشجویان بطورمعناداری بالاترین نمره را در بعد فعالیت فیزیکی و افراد بیکار پایین ترین نمره را در این بعد بدست آوردند. همچنین ازنظر وضعیت سکونت، افرادی که منزل شخصی داشتند نمره بهتری را در ابعاد سلامت روان و سلامت جسمانی داشتند. بحث و نتیجه گیری: در مجموع سبک زندگی افراد در پیشگیری از سرطان در ابعاد مختلف در سطح نسبتاً مطلوب قرار داشت. برنامه ریزی جهت افزایش آگاهی مردم در خصوص عوامل خطر سرطان ها و حمایت از شیوه زندگی سالم با تمرکز بر رژیم غذایی سرشار از سبزیجات، میوه ها، فیبر، شیر و لبنیات، مقدار کم گوشت، مصرف آنتی اکسیدان ها و همچنین انجام فعالیت فیزیکی مناسب باید بخشی از پیشگیری اولیه باشد.
واژه‌های کلیدی: پیشگیری، سبک زندگی، یزد، سرطان
متن کامل [PDF 618 kb]   (1600 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (425 مشاهده)
دریافت: 1393/11/6 | پذیرش: 1394/2/6 | انتشار: 1397/9/17